Ängelholms kommun är belägen norr om Helsingborg och är en kommun med många närliggande tätorter. Här bedriver kommunens lokalvårdsservice ett stort arbete med att städa och hålla rent ytorna.
Intresset för lokalvården i kommunen har alltid varit stort och de har sedan länge arbetat med att digitalisersa och utveckla sin arbetsplats. Idag är de ca 70 anställda och har hjälp av tre städrobotar i sin verksamhet. Utvecklingen med att modernisera arbetet pågår ständigt.
Vi åker genom höstprydda åkermarker en tidig morgon på väg mot Ängelholm. Idag ska vi besöka en av kommunens skolor där de använder deras senaste inköpta robot, Roboscrub 20, för skurning av golven.
Väl på plats är arbetet redan igång, trots den tidiga timmen. Skolorna städas dagligen noga och mycket av arbetet behöver vara klart innan eleverna är på plats. Idrottshallen och de breda korridorerna är som gjorda för användning av en robotskurmaskin.
Vi möts av Pia Radil som är lokalvårdschef för Ängelholms kommun tillsammans med hennes kollegor Susanne, driftchef och robotförare Ivona.
Pia har varit i branschen länge och har koll på allt som rör städning i kommunen. Hon har tidigare drivit eget städbolag och är mycket engagerad i arbetet att göra kommunens städenhet till en attraktiv och modern arbetsplats.
Ängelholms kommun består
av många olika närliggande tätorter, vilket gör att det finns gott om byggnader med ytor som behöver hållas rena och fina. Städservice ser till att bl a skolor, förskolor, äldreboenden, administrativa lokaler och idrottshallar städas kontinuerligt.
”Vi brottas dagligen med utmaningar för att hålla rent och snyggt i alla lokaler. Att ha rätt maskiner på rätt plats är viktigt för att arbetet ska flyta på smidigt och att vår personal har en attraktiv och ergonomisk arbetsplats.” berättar Pia.
”Med en robotmaskin kan vi leverera en hög kvalitet genom att hinna med att skura ytorna varje dag, samt att vi blir mer miljövänliga. Vid daglig skurning kan man minska mängden kem betydligt för att få rent. Dessutom är det en kompetenshöjning som våra medarbetare får när de utbildar sig till robotförare.”
För Lotta Bergman, distriktsansvarig på Hako i Skåne har det varit ett intressant projekt att hjälpa kommunen att få ut så mycket som möjligt av sin nya Roboscrub 20. ”Ängelholms kommun är otroligt snabba och tydliga i sitt arbete med att komma framåt, så samarbetet har varit både roligt och givande på alla sätt. Att utbilda personalen och finnas tillhands är A och O för att få bästa resultat.” Sen att Roboscrub 20 är en lättanvänd och flexibel maskin som både går att köra manuellt och i robotläge gör jobbet så mycket lättare.
I dagsläget handlar ca 70-75% av städningen i offentlig och privat miljö i Sverige om golvvård. Av det är endast 3-5% maskinkostnader.
”Vi behöver tillsammans arbeta mot ökad effektivitet och en renare miljö med hjälp av bl a kombiskurmaskiner, inte minst för att lokalvårdarna ska få en bättre och mer ergonomisk arbetsmiljö.”