Banchefen och hans lag presterar som golfproffsen

Ständigt imponeras vi när världens bästa golfare hanterar den vita lilla bollen på ett sätt som vi inte trodde var möjligt. Men aldrig får vi se de andra mästarna; de som verkar i bakgrunden.
Vi åkte till Halmstad GK för att träffa en av dem: Stefan Ljungdahl, banchef och en av Sveriges bästa greenkeepers.

År 2015 utsågs Stefan till Sveriges bästa greenkeeper av Swedish Golfkeepers Association. I en film i samband med utmärkelsen förklarar han sin filosofi enkelt och tydligt:

 ”Det finns inga genvägar.”

Naturligtvis lever han som han lär. Stefans yrkesmässiga livsuppgift sedan sex år är att se till att de 36 hålen på Norra och Södra banan i Tylösand är perfekta och ger proffs och amatörer rätt förutsättningar att prestera så bra de kan. Hans medarbetare är lika noggranna och engagerade. Alla vet vad de ska göra från dag till dag i ett väloljat maskineri.

Anpassning till vädrets makter

Strax före fem varje morgon, en timme innan första utslag, träffas Stefan och hans stab av banarbetare i banchefshuset på verkstadsområdet, där service och underhåll utgår ifrån.
– Vi går igenom vad som händer på banorna under dagen, vem som ska göra vad och var kollegorna kommer att befinna sig, berättar han.

Efter genomgången beger sig medarbetarna ut på banorna för dagliga skötselåtgärder som greenklippning och krattning av bunkrar.
– Det viktigaste i mitt jobb är att vara flexibel. Det går aldrig exakt att säga vad som ska göras nästa dag. Vädrets makter styr, och det är bara att anpassa sig till det.

Med tanke på vädrets skiftningar och nyckfullhet är det viktigt att ha duktiga medarbetare som kan sitt jobb och klarar av skiftande arbetsuppgifter. Som banchef har Stefan ansvar även för budget och personal.

– Under högsäsong har jag 18 medarbetare. Sju är årsanställda och resten återkommande säsongsarbetare och sommarjobbare. Den äldsta är 69 år, och flera är runt 60 och har över 30 års erfarenhet av banskötsel. Sedan är det flera yngre i 18–20-årsåldern. Det är en bra mix, både i ålder och erfarenhet.

Mer resurser skapar bättre banor

Gräs är ett i allra högsta grad levande material som får olika karaktär beroende på väder och vind, om det är blött eller torrt.

– Är vintern hård och torr kan vi få det tufft senare att presentera fina grönytor. De senaste åren har vi haft milda vintrar och det har varit gynnsamt för gräset. Det viktigaste med gräset att att det överlever vintern och klarar sig undan sjukdomar. Därför gödslar vi alla finklippta ytor och använder svampbekämpningsmedel på greenerna, berättar Stefan.

Halmstad GK:s banor är ansedda som bland de bästa i Sverige. För att nå dit krävs både kunskap och en god ekonomi. Klubbledningen har beslutat att satsa mer pengar för att utveckla banorna, vilket har inneburit att Stefan har fått de resurser som krävs.

– Klubben investerar tre miljoner kronor om året. Hälften går till att förstärka och förnya maskinparken, allt för att bibehålla banornas kvalitet. Ju bättre finish en bana ska ha, desto fler maskiner behövs, konstaterar han.

Många Toro i maskinparken

I verkstaden intill banchefshuset finns en stor och komplett maskinpark med klippare, dressare, luftare och andra maskiner i olika storlekar.

– Vi har flera exemplar av många av maskinerna. På det viset kan vi snabbt ställa om vid reparationer eller om det skulle krävas fler maskiner av samma sort vid något tillfälle.
Överhuvudtaget har vi hittat de rätta maskintyperna; vi känner dem väl och vet vilket underhåll de kräver.

På klipparsidan är det framför allt Toro som gäller.

– Vi har nära kontakt med Hako och har varit kund i många år. Dom vet vad vi vill ha och tar hand om oss på ett bra sätt. Vill vi testa nya produkter är det inga problem att få hit demomaskiner. Vi har hittat rätt i vårt samarbete.

Stefan fortsätter: – Drift och underhåll är de stora kostnadsposterna för maskinparken. Därför är det extra viktigt att ha maskiner av hög klass. Toro utvecklas hela tiden. Aggregaten, de klipptekniska funktionerna, motorernas energiförbrukning och inte minst ergonomi och förarkomfort blir kontinuerligt bättre. Maskinerna blir effektivare, och då ökar vår produktivitet.

Mycket kan hända med en golfbana och allt som sker är en störning, menar Stefan.
– Under högsäsong kan banan inte stå still. Händer något och vi inte löser det snabbt går det ut över verksamheten. Och det är ju för spelarnas skull vi håller på.

– Det vi skapar är en helhetsupplevelse. Vi är ett team som hjälps åt och alla är delaktiga. Gör vi ett bra jobb får vi uppskattning. För att få det behövs erfarenhet och kunskap. Och bra maskiner att jobba med.

Vill du veta mer kontakta – Jerker Seijsing  +46 708 83 00 86   jerker.seijsing@hako.se

Halmstad Golfklubb

Klubben bildades 1930 och återfinns sedan 1938 i vackra Tylösand. Idag har Halmstad Golfklubb cirka 3 200 medlemmar och varje år spelas ungefär 70 000 golfrundor på klubbens båda banor. Norra banan är en mästerskapsbana som har stått värd för bland annat Solheim Cup 2007 och lag-EM för herrar 2015. Södra banan är en dold pärla för många och är den bana som medlemmarna spelar till största del. Klubbens restaurang har flera gånger utsetts till Sveriges bästa golfrestaurang.

Källa: www.hgk.se

Läs även