Välja rätt snöslunga för din garageuppfart, altan, uteplats eller väg.
Har du tröttnat på att skotta bara för att få fram bilen en plötslig snöig vintermorgon? I så fall är det dags att ta makten över vädret och bestämma dig för att göra snöarbetet enklare. Som stolt generalagent för varumärket Toro här i Sverige, kan vi presentera snöslungor som har all den kraft, kapacitet och kvalitet du behöver för att klara en lång, kall vinter. Toros breda modellprogram av 1- och 2-stegssnöslungor gör att du alltid kan få en modell som passar dina behov, oavsett om det är på egna garageuppfarten du ska hålla rent eller om du ska använda snöslungan i ditt arbete.
Det första du behöver ta hänsyn till när du ska göra valet av snöslunga är storleken, och därmed mängden snö, på ytan du ska röja. Ju mer snö, desto kraftigare snöslunga krävs. Du behöver även ta hänsyn till hur ytan ser ut. För mindre yta som har mycket lutning och hinder krävs en kraftigare snöslunga trots att ytan inte är så stor. När du har svaret på dessa frågor vet du om det är en 1-stegslunga eller 2-stegsslunga du ska köpa.
Det andra du behöver ta hänsyn till är vilket underlag du främst ska köra på. Är det asfalt, betong, trä, grus eller gräs? Har ytan mycket lutning, backar eller hinder i form av stenar och träd? Hur underlaget ser ut påverkar både valet av 1- eller 2-stegsslunga men också om du bör välja en slunga på hjul eller larvband.
- Fast och jämnt underlag: 1-stegsslunga
- Mjukt/grusigt/kuperat underlag: 2-stegsslunga
1-stegsslungor är den enklare modellen slunga och lämpar sig bäst för mindre, planare ytor med fast underlag. Ofta är detta en bra maskin för villaägaren i ett bostadsområde eller för dig som kanske har en radhustomt. 1-stegs- modellen drivs manuellt av föraren som själv påverkar trycket mot underlaget. Den slungar iväg snö i ett steg och med gummiskoveln skrapar den helt rent mot plana underlag som till exempel trätrall och asfalt. Med denna modell blir kastlängden kortare vilket är lämpligt om du skottar nära andra hus.
2-stegsslungan är en kraftfull maskin som effektivt röjer större mängder snö, större ytor och i tuffare terräng. Den mjukar upp snön i första steget och slungar bort den i andra steget. 2-stegsmodellen passar dig som har stora ytor att skotta, större snömängder, hårdpackad snö och/eller ojämnt underlag som till exempel grus och backar. Snön går in i snöskruven och skickas därifrån vidare till utblåset där en fläkt kraftfullt slungar iväg snön långt, men det lämnas alltid lite snö kvar på marken. Denna maskinmodell klarar även högre snödjup och den har drivning, styrbromsar och växlar.
- 1-stegsslunga – Liten yta och snödjup upp till på 30 cm
- Toro Snowmax – Mellanstor yta och snödjup på upp till ca 45 cm
- 2-stegsslunga (beroende på lutning/kupering) – Stor yta och snödjup upp till ca 55 cm
Snöslunga med hjul: Vanligast på både 1-steg- och 2-stegsmodeller. Ju större hjul/däck desto bättre framkomlighet. Enkel att hantera och flytta undan efter användning. Fungerar också på isiga underlag med snökedjor.
Elstart: Nästan alla Toros snöslungor är utrustade med praktisk elstart.
Snösslunga med larvband: Snöslunga med ”larvfötter” klarar de allra tuffaste underlagen. Tar sig enkelt fram vid lutningar och i snövallar. Bra kontakt med underlaget vid kuperad terräng. Klarar hårt packad snö samt isiga förhållanden. Kan även användas för att snöröja på tak
El-, bensin- eller batteridriven snöslunga?
Valet mellan batteri-, bensin- eller eldriven snöslunga beror påom du vill ha en- eller tvåstegsslunga samt hur just dina förutsättningar ser ut. Idag är det fler som väljer det mer miljövänliga alternativet batteridrift. Har du däremot tuffa utmaningar, stor tomt och mycket snö att röja är snöslungor med bensindrift både mer kraftfulla, effektiva och har bättre kapacitet.
Drivning och växlar
Är det viktigt att slungan har egen drivning är det en 2-stegsslunga du ska satsa på. Maskinen blir dessutom smidig i hantering och manövrering om den har växlar både fram och bak eller hydrostatisk drivning som Toros nya Power Max TRX HD-modellerna erbjuder. Drivning och växlar är speciellt viktigt för dig som har mer utmanande yta att röja snö på.
Sköt om din snöslunga så håller den i många, många år!
För att din slunga ska hålla i många år är det viktigt att du sköter och servar den regelbundet. Kom ihåg att byta olja i snöslungan inför säsongsstart, det är bland det viktigaste i underhållsväg. Att täcka slungan med ett skyddsöverdrag när du förvarar den är också viktigt för att motverka slitage. Behöver du reservdelar till snöslungan? Kontakta din lokal återförsäljare så hjälper de dig hitta rätt delar och tillbehör.
SKÖTSELRÅD
Förbered din slunga för vintern:
- Byt tändstift och motorolja samt fyll på med bensinstabilator och bensin. Toro har färdiga kit att köpa.
- Kontrollera brytbultarna, luftfilter, reglage, drivhjul, fläkt, snöskruv och växel.
- Funktionskontroll starta upp slungan och se att allt är ok. Kontrollera att inget läckage har uppstått under vintern.
- Rengör och se till att allt är helt. Passa på och beställ ev reservdelar nu istället för att vänta till nästa säsong.
- Om du har en batteridriven snöslunga – se till att ladda batteriet fullt vid första laddtillfället. Ha bara elkontakten i uttagen när du laddar batteriet. Dra alltid ur kontakten när laddningen är klar.
Inför vår- och sommarförvaring:
- Rengör hela slungan ordentligt.
- Töm ut bensin innan sommarförvaring.
- Köp till ett praktiskt överdrag så slipper du smuts och damm.
- Tag ur batteriet från den batteridrivna snöslungan. Förvara laddaren och batteriet separat.
Tips & råd under säsong!
- Var rädd om dig: Investera i en snöslunga med elstart så spar du både din rygg och ditt hjärta!
- Se till att det finns jordfelsbrytare när du använder elstarten.
- Tänk på att inte rikta utkastarröret mot ömtåliga saker och aldrig mot eller nära människor eller djur.
- Stäng alltid av motorn vid rensning av inmatarvalsen eller impellerna. Använd rensverktyget som sitter på 2-stegsslungorna.
- Anpassa höjdinställningen på glidskenorna, så får du ett jämnt och snyggt resultat.
- Använd miljövänlig bensin (typ akrylat).
- Tag bort snön och låt slungan rinna av innan förvaring inomhus.
- Köp till ett överdrag om du förvarar slungan utomhus.
All information om våra snöslungor och tillbehör hittar du här.
Kika även hos din lokala återförsäljare.